کانتینر چیست؟
اگر حوزهی فعالیتهای کاری شما مربوط به حمل و نقل دریایی و یا انبار و صنایع شیمیایی باشد، با کانتینر آشنایی دارید؛ اما امروز به پاسخ سوال (( کانتینر چیست؟ )) برای افرادی میپردازیم که به تازگی وارد این مبحث شدهاند و یا آشنایی کافی با حوزهی کانتینرها ندارند. برای جزییات بیشتر همراه دنیای کانتینر باشید.
کانتینر چیست؟
پیش از آن که به تعریف کانتینر برسیم، در ابتدا باید به مفهوم و تاریخچهی کانتینر نیم نگاهی داشته باشیم:
از سال 1795، قطارهای سبک شهری در انگلستان ساخته شدند؛ ترامواهای قدیمی که در واقع کالسکههای بزرگی بودند که آنها را با اسب میکشیدند که در صنایع هم استفاده داشت. پس از مدتی، شرکتها و افرادی که در صنایعی همچون معادن زغالسنگ مشغول بودند، متوجه شدند که بارگیری و حمل و نقل کالاها را میشود به شکل بهتری انجام داد. اگر آن موقع میدانستند که کانتینر چیست؟ به راحتی تمام کارهای خود را انجام می دادند.
یکی از این افراد، بنجامین آوترام نام داشت که برای حمل و نقل به ساخت محفظههایی روی آورد که قابلیت حمل 5 تن بار را داشتند و تلاش کرد تا در هر یک از آنها، محصولات را یک شکل و یک اندازه قرار دهد. به این صورت، کانتینرازیسیون به شکلی کاملا ابتدایی تعریف شد و کانتینرها وارد حمل و نقل شدند.
پس از آن و طی سالهای آتی (1830)، تاسیس سیستم حمل و نقل ریلی و راه آهن بود که نیاز به روش های نوین بارگیری داشت؛ زیرا که قرار بود حجم گسترده ای از کالاهای مختلف از طریق آن جابجا شود و بعضا به مکانهای صعبالعبور برسد و همین مسئله به ابزارهای حمل و نقل حرفه ای نیاز داشت. به این ترتیب، پای کانتینرها به دنیای قطارها نیز باز شد. کانتینرهای این دوره چوبی بودند و هر قطار تحمل 4 کانتینر را داشت.
در سالهای بعد و با شروع جنگ جهانی دوم، ارتش ایالات متحده آمریکا تصمیم گرفت تا از جعبه هایی به اسم کانکس (CONEX) برای جابجایی اسلحه و مهمات استفاده کند. پس از خاموش شدن آتش جنگ، کشتیرانیها و شرکتهای حمل و نقل دریایی تصمیم به استفاده از کانتینر گرفتند و در سال 1929 بود که کانتینرها بین آمریکای شمالی و جنوبی شروع به تردد کردند.
اما از قرن بیستم بود که مفهوم امروزی کانتینرازیسیون مورد استفاده قرار گرفت و بیشتر متوجه شدیم که کانتینر چیست؟
مالکوم مکلین یک رانندهی کامیون در آمریکا بود که در سال 1955 با پسانداز خود توانست یک شرکت کشتی رانی را بخرد و با شنیده هایش از کانتینرها و همچنین کانکس کانتینرهایی که در جنگ استفاده میشد، تصمیم به استفادهی تجاری از کانتینرها گرفت و تاریخچهی کانتینر ها را دگرگون کرد.
کانتینرازیسیون و مکلین
مکلین با سودی که از سرعت بالای شرکتش در حمل و نقل به دست میآورد، دو شرکت کشتی رانی دیگر را نیز خرید و شروع به تحقیق دربارهی کانتینرها و کشتی ها کرد. او در 1956 کشتی تانکری خود را به یک کشتی کانتینری به اسم ایدال ایکس تغییر داد و آن را به همراه 58 عدد کانتینر 35 فوتی به دریا فرستاد.
و به همین شکل، مکلین تبدیل به پدر کانتینرازیسیون شد و ایدال ایکس انقلاب بزرگی در صنعت حمل و نقل دریایی ایجاد کرد؛ کانتینرازیسیون تکنیک قرار دادن محصولات در جعبه هایی به نام کانتینرست به طوری که به شکل یکسان و یک اندازه در کنار هم قرار بگیرند. در واقع، تکنیک کانتینرازیسیون یکی از مهمترین بحثها در حمل و نقل دریایی و زمینی است که قدمتی 200 ساله دارد.
کانتینری سازی حمل و نقل را به حدی آسان و کاربردی کرد که صنایع مختلف همچنان نتوانستهاند جایگزین بهتری برای حمل و نقل پیدا کنند! حتی در نظر بگیرید که کانتینرها به دنیای تکنولوژی و علوم مرتبط به کامپیوترها نیز وارد شدند و این تکنیک در زبانهای برنامهنویسی و طراحی اپلیکیشنها نیز به کار برده شد.